ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas J. Barrack’ın Açıklamaları
ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas J. Barrack, Lübnan ziyareti sırasında Reuters’a verdiği röportajda Suriye’deki son gelişmelere geniş bir şekilde değindi. Barrack, Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara’ya yönelik eleştirilerini dile getirerek, Suriye’nin Süveyda kentindeki Dürzi ve Bedevi gruplar arasında yaşanan çatışmaların ardından politikalarını gözden geçirmesi ve daha kapsayıcı bir strateji benimsemesi tavsiyesinde bulundu. Aksi halde Şara’nın uluslararası desteği yitirebileceğini ve ülkenin parçalanma tehlikesiyle yüzleşebileceğini vurguladı. Barrack ayrıca, Şara’ya Suriye ordusunun yapısını yeniden değerlendirmesini ve bölgesel güvenlik desteğini almasını önerdi. Barrack, Suriye’de savaş sonrası dönemde hızlı bir dönüşüm yaşanmazsa Şara’nın iktidarını sürdürmesini sağlayan momentumu kaybedebileceğini belirtti.
SURİYE BİRLİKLERİ ŞEHRE GİRMEDİ
Barrack, Şara hükümetinin azınlıkları yönetim yapısına entegre etme sürecinde daha kapsayıcı ve hızlı adımlar atması gerektiğini ifade etti. Süveyda’da Dürzi sivillere yönelik ihlallerin Suriye güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını reddeden Barrack, bu olayların terör örgütü DEAŞ mensupları tarafından, belki de Suriye ordusu üniforması giyerek yapılmış olabileceğini belirtti. Barrack, “Suriye birlikleri şehre girmedi. Bu vahşet Suriye rejim birlikleri tarafından yapılmadı. Zira İsrail ile yapılan anlaşma gereği şehre girmeyecekler” dedi.
ORTADA BİR HALEF YOK
Suriye’deki risklerin son derece yüksek olduğuna dikkat çeken Barrack, mevcut rejimin halefi veya alternatifi bulunmadığını savundu. Barrack, “Bu rejim başarısız olursa, bu durumun teşviki söz konusu olabilir. Amaç ne? Çünkü ortada bir halef yok” diyerek endişelerini dile getirdi. Suriye’nin Libya veya Afganistan gibi bir kaosa sürüklenebileceği sorusuna ise Barrack, “Evet, hatta daha da kötüsü” yanıtını verdi.
ABD, İSRAİL SALDIRILARINI DESTEKLEMİYOR
İsrail’in Suriye’ye yönelik hava saldırılarının ülkedeki karışıklığı daha da artırdığını belirten Barrack, İsrail’e mesajının Suriye’nin yeni lideriyle diyalog kurarak endişeleri gidermesi olduğunu ve ABD’nin bu konuda dürüst bir aracı rolü üstlenebileceğini ifade etti. Barrack, ABD’nin Suriye’nin siyasi yapısına istikrar, birlik, adalet ve kapsayıcılık dışında bir model dikte etmediğini belirterek, “Eğer federal bir hükümetle sonuçlanırsa, bu onların kendi tercihi olur” dedi.