Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    26 Temmuz Cuma Namazı Vakitleri ve Kılınma Şekli

    26 Temmuz Cuma namazı vakitleri ve kılınma şekli hakkında detaylı bilgi edinin. Cuma namazının önemi, hazırlanma süreçleri ve toplu ibadetlerin nasıl gerçekleştirileceği ile ilgili rehberlik sağlayan kapsamlı bir içerik.

    26 Temmuz Cuma namazı vakitleri ve kılınma şekli hakkında detaylı

    26 Temmuz Cuma Namazı Vakitleri

    Temmuz ayının son Cuma namazı, yarın eda edilecek. Bu manevi ayların ruhunu hissetmek ve Cuma namazını kaçırmamak isteyen müminler, yaşadıkları şehirlerdeki Cuma namazı saatlerine dikkat kesildi. İşte İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde 26 Temmuz Cuma namazı vakitleri:

    CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?

    26 Temmuz 2024 tarihinde Cuma namazı;

    • İstanbul’da 13:16’da
    • Ankara’da 13:00’da
    • İzmir’de 13:23’te
    • Adana’da 12:50’de
    • Bursa’da ise 13:15’te

    İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

    CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?

    Cuma namazının farzı iki rekattan oluşmaktadır ve bu konuda fıkıh bilginleri arasında herhangi bir ihtilaf bulunmamaktadır. Ancak, Cuma namazının öncesinde nafile bir namaz kılınıp kılınmadığı konusunda farklı görüşler mevcuttur.

    Hz. Peygamber’in Cuma namazının farzından önce nafile olarak bir namaz kılmadığı görüşünü savunan bazı fakihler bulunmaktadır. Onlara göre, Hz. Peygamber, Cuma namazı için mescide geldiğinde doğrudan minbere çıkmış ve namaz kılmamıştır. Sahabenin kıldığı rivayet edilen namaz ise, sünnetle bir ilişkisi olmayan nafile bir namazdır (İbn Kayyım, Zâdü’l-Meâd, I/118-119). Ancak, Hanefî, Mâlikî ve Şâfiî bilginleri, Hz. Peygamber’in Cuma namazının farzından önce tahiyyetü’l-mescid dışında nafile olarak namaz kıldığını belirtmektedir. Hanefîler bu namazın dört rekat olduğunu, diğer mezhepler ise belirli bir rekat sayısıyla sınırlı olmadığını ifade etmektedir (İbn Humam, Fethu’l-Kadîr, II/39; İbn Kudâme, Muğnî, II/250; İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, I/452).

    Sahih hadis kaynaklarında, Hz. Peygamber’in Cuma namazından önce nafile olarak namaz kıldığına dair çok sayıda rivayet bulunmaktadır (İbn Mâce, Salat, 94; Buhârî, Cumu’a, 33, 39; Ebû Dâvûd, Salât, 244).

    Hz. Peygamber’in Cuma namazından sonra nafile olarak namaz kıldığı hususunda ise bir ihtilaf yoktur; fakat bu namazın kaç rekat olduğu konusunda farklı görüşler mevcuttur. Ebu Hanife’ye göre bu namaz, bir selam ile dört rekat; Şâfiî’ye göre ise iki selam ile dört rekat olarak kılınmaktadır. Ebû Yûsuf’a göre ise toplamda altı rekat: dört rekatta bir selam ve iki rekatta bir selam vermek suretiyle kılınmalıdır (İbn Hümâm, Fethu’l-Kadîr, II/39; Şirbînî, Muğni’l-Muhtâc, I/451).

    Sahih hadis kaynaklarında yer alan bazı rivayetlerde, Hz. Peygamber’in Cuma namazından sonra dört, bazı rivayetlerde ise iki rekat nafile namaz kıldığı bildirilmiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 244; İbn Mâce, İkâmetu’s-Salât, 95; Buhârî, Cumu’a, 39). İbn Teymiyye ve İbn Kayyım gibi bazı alimler, bu konuda çeşitli rivayetleri bir arada değerlendirerek, camide kılınırsa dört, evde kılınırsa iki rekat kılınabileceği görüşüne ulaşmışlardır.

    Yukarıda zikredilen rivayetler, Hz. Peygamber’in Cuma namazından önce ve sonra, ismi ne olursa olsun, evde ya da camide nafile namaz kıldığını göstermektedir. Bu bağlamda, Cuma’dan önce ve sonra kılınan namazlar, Cuma namazına eklenen bir ilave değil, Hz. Peygamber’in uygulamalarına dayanan birer ibadettir.