Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    2025 Kurban Bayramı Tarihi ve Dini Önemi

    2025 Kurban Bayramı, dini ve kültürel önemiyle kutlanacak. Bu yazıda, Kurban Bayramı’nın tarihi, anlamı ve gelenekleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bayramın ruhunu keşfedin!

    2025 Kurban Bayramı, dini ve kültürel önemiyle kutlanacak. Bu yazıda,

    2025 Kurban Bayramı Tarihi

    2025 Kurban Bayramı tarihi, yeni yıla girmeden önce tatil planlarını yapmaya çalışan vatandaşlar için oldukça önemli bir konu. Hem dini vecibelerini yerine getirmek hem de sevdikleriyle birlikte güzel bir tatil geçirmek isteyenler, bu yıl Kurban Bayramı’nın ne zaman olduğunu merak ediyor.

    2025 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

    2025 yılında Kurban Bayramı, 6 Haziran Cuma günü başlayacak ve 9 Haziran 2025 Pazartesi günü sona erecek. Bu tarihler, hem dini bayram olarak hem de tatil planları açısından önemli bir zaman dilimi oluşturuyor.

    KURBANIN DİNİ DAYANAĞI NEDİR?

    Kurban, İslam dininde önemli bir ibadet olarak kabul edilir ve Kur’ân-ı Kerîm, Sünnet ve icmâ ile sabit bir şekilde hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır. Kur’ân-ı Kerîm’de bu konuya ilişkin olarak şu ifadeler yer almaktadır:

    • “Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (el-Hac, 22/28)
    • “Her ümmet için Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (el-Hac, 22/34)

    Ayrıca, sahih hadis kaynaklarında Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Kurban Bayramı’nda Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu vurguladığı belirtilmektedir. Kurban kesildikten hemen sonra Allah katında makbul olduğu ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı gibi her parçasının kişinin hayır hanesine yazılacağı ifade edilmiştir (Tirmizî, Edâhî, 1 [1493]; İbn Mâce, Edâhî, 3 [3126]).

    Nitekim Hz. Peygamber, kurbanın meşru kılınmasından itibaren hayatı boyunca her yıl kurban kesmiştir (Tirmizî, Edâhî, 11 [1506-1507]; bkz. Buhârî, Hac, 117, 119 [1712, 1714]; Müslim, Edâhî, 17 [1966]).

    Hicretin ikinci yılından günümüze kadar Müslümanların kurban kesmeleri, bu ibadetin önemine ve gerekliliğine dair genel bir görüş birliği olduğunu göstermektedir.