Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Adli Tıp’tan Murat Çalık açıklaması: “Nüks lehine bulgu tespit edilmedi”

    Adli Tıp, Murat Çalık hakkında açıklama yaptı: Nüks lehine bulgu tespit edilmedi. Detaylar için haberimizi okuyun!

    Adli Tıp, Murat Çalık hakkında açıklama yaptı: Nüks lehine bulgu

    Adli Tıp Kurumu (ATK), İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması çerçevesinde tutuklanan ve Beylikdüzü Belediye Başkanlığı görevinden ayrılmak zorunda bırakılan Mehmet Murat Çalık hakkında hazırlanan mütalaada, herhangi bir değişiklik veya manipülasyon olmadığını net bir şekilde bildirdi. ATK’nin Çalık ile ilgili iddialara yönelik yaptığı açıklamada, Çalık’ın 16 Temmuz’daki İhtisas Kurulu muayenesinde, 1999 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından konulan akut miyeloid lösemi (AML) M4 teşhisinin detayları ele alındı. Çalık’ın bu hastalıkla ilgili düzenli takip ve tedavi sürecinden geçtiği belirtilirken, mevcut adli dosya belgelerinde bu teşhise dair patoloji raporu veya tıbbi tedavi belgelerinin bulunmadığı vurgulandı.

    Adli dosyada yer alan tıbbi belgeler ve muayene sonuçlarına göre, Çalık’ın 26 yıldır aktif lösemi hastalığı yaşamadığı, yani remisyonda olduğu değerlendirildi. Tıbbi literatüre göre, AML hastalığı 10 yıldan fazla nüks etmediği takdirde tam iyileşme (kür) olarak kabul edilir. Ayrıca, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 1 Temmuz tarihli patoloji raporunda, blast oranının yüzde 4-5 civarında olduğu ve alınan biyopsi örneğinin çoğunlukla iliksiz bir alandan geldiği için teşhis açısından yeterince kesin sonuç vermediği ifade edildi. Patoloji uzmanı, malignite şüphesi durumunda daha ileri hematoloji ve patoloji merkezlerinde inceleme önerisinde bulundu. Yapılan laboratuvar incelemelerinde ise flow sitometri ile blast oranının yüzde 1-2 olduğu, kemik iliği aspirasyonunda anormal hücre izlenmediği ve genetik incelemelerde displazi lehine bulgu olmadığı tespit edildi. Şahsın genel tıbbi durumu dikkate alınarak, İhtisas Kurulu tarafından blast oranı yüzde 3-4 olarak değerlendirildi.

    HERHANGİ BİR TAHRİFAT SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

    İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 1 ve 7 Temmuz tarihli patoloji ve sağlık kurulu raporlarında, Çalık’a ait tüm patolojik sonuçların ve değerlendirmelerin eksiksiz bir şekilde kaydedildiği ve blast oranının yüzde 4-5 olduğunun açıkça belirtildiği aktarıldı. İhtisas Kurulu’nun mütalaasında herhangi bir tahrifatın olmadığı vurgulandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2023 Kriterlerine göre, akut miyeloid lösemi teşhisi için blast oranının yüzde 20’nin üzerinde olması gerekirken, yüzde 5-19 aralığı miyelodisplastik sendrom olarak tanımlanır. Ancak, 26 yıldır aktif hastalığı olmayan Çalık’ta, kemik iliği aspirasyon biyopsisi ve genetik incelemelerinde displazi veya nüks lehine herhangi bir bulguya rastlanmadı. Son olarak, İhtisas Kurulu tarafından 16 Temmuz’da düzenlenen mütalaada, istenen tetkik ve işlemler tamamlandıktan sonra şahsın son durumunu gösteren sağlık kurulu raporu ve tetkiklerin gönderilmesiyle birlikte konuya ilişkin nihai kararın verileceği belirtildi.