Adana’nın Tarımsal Su Yönetimi ve Seyhan Barajı
Çukurova’nın kalbinde yer alan Adana, tarımsal faaliyetleri ve sulama projeleri ile dikkat çekiyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından inşa edilen Seyhan Barajı, her yıl 1 milyon 760 bin dekar tarımsal araziyi sulama imkanı sunarak bölgedeki tarımsal üretimi destekliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı DSİ Genel Müdürlüğü, 2003-2024 yılları arasında Adana’ya yaptığı 42 milyar liralık yatırımla birlikte toplamda 149 tesisin kurulmasını sağladı. Bu yatırımlar, Adanalı çiftçiler için yıllık 10 milyar lira zirai gelir artışı sağlıyor.
Su kaynaklarının verimli kullanılması adına, Seyhan Sulaması’nın kapalı sisteme dönüştürülmesi projesi de devam etmekte. Bu proje kapsamında, her damla suyun değerli olduğu bilinciyle hareket ediliyor.
Seyhan Ovası’na İlave Su Temini
Seyhan ve Çatalan Barajı rezervuar alanında, su alma yapısının altında kalan ve kullanılmayan suların değerlendirilmesi amacıyla çeşitli projeler hayata geçiriliyor. Bu projeler aracılığıyla, Seyhan Barajı’ndan Seyhan Ovası’na ilave su temin edilmesi planlanıyor. Projenin inşaat ihalesinin Ağustos ayı sonuna kadar gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Ayrıca, Çatalan Barajı’ndan daha fazla ilave su alınabilmesi için de çalışmalar sürdürülüyor. Projenin ilk etabı, 2025 yılı sulama sezonuna yetiştirilmesi planlanıyor. Bu projenin sonucunda Çatalan Barajı’nda toplamda 1,73 milyar metreküp ilave su depolanacak ve bu suyun 860 milyon metreküpü çiftçilerin hizmetine sunulacak.
Çiftçilere Bilgilendirme ve Su Tasarrufu
Özellikle Eylül ayında çiftçilerin 3. ürün ekimini gerçekleştirmesi durumunda, sulama suyunun bazı alanlara verilememesi riski söz konusu. Bu nedenle, çiftçileri bilgilendirmek ve suyun tasarruflu kullanılmasına dikkat çekmek amacıyla, Sulama Birliği tarafından köy ve mahalle muhtarlıklarına resmi yazılar gönderilmektedir.